Posted on Leave a comment

Захранване на детето

Захранване на детето

Едно дете, било то хранено изкуствено, естествено или смесено, към 4 или 5 месец трябва да се захрани с друга храна, освен млякото. От тази възраст нагоре млякото – майчиното или краве, не може да задоволи организма с нужните вещества, главно желязо и витамини – те трябва да се набавят чрез друга храна.

При естественото хранене захранването почва от 5 месец, а при смесено и изкуствено от 4 месец и то така, че постепенно, лъжичка по лъжичка, едно кърмене или хранене с мляко се замества с кашичка.

Как става това?

Преди накърмване или нахранване с млякото, се дава по 1—2—3 лъжички каша и като десерт се дава кърмата или обикновената стара храна и постепенно се увеличават лъжичките каша, докато едно кърмене се замени напълно с кашичка.

Следните примери показват кога и каква каша може и трябва да получи кърмачето: 5-ия месец на 12 часа една брашнена (грисова, оризова) каша и сок от лимон. 6-ия и 7-ия месец: на 12 часа – каша картофи, моркови, спанак, червени домати, сокове от лимон, домати и моркови: на 6 часа – каша брашно, грис, ориз (с масло). 8-ия месец: на 9 часа сутрин – каша хляб и мляко, на 12 часа — пюре от картофи, моркови, спанак, червени домати и сокове, на 6 часа следобяд – попарка с хляб и чай, супа, бульон или кашичка, компот. 9-10 месец: на 9 часа сутрин – каша ябълки, тиква, квасено мляко с хляб, на 12 ч. зеленчукови пюрета и сокове от плодове, на 3 ч. следобяд – компот от плод и хляб, на 6 ч. следобяд – пюрета от зеленчуци. 11 месец: горните хранения, като в 9 ч. вечерта кърмата се замества с кашичка от брашно, грис или сос от ястие. 12 месец: и сутрешната кърма се замества с попарка от хляб и чай или мляко. Храната се предлага в специално предназначени за целта прибори за хранене на бебета.

Важен момент – при намаляването на приема на кърма е необходимо да се увеличи количеството на вода и други течности. Препоръчително е в началото водата да е преварена или произведена за деца. Също е важно да даваме на дето течностите с подходящи шишета и биберони.

По този начин става постепенното отбиване на детето, леко и незабелязано. Пълното отбиване трябва да стане пролет, есен и зиме, но никога през лятото. През втората година детето се храни 5 пъти на ден, дава му се всичко, с изключение на месо и яйца, защото често от белтъците на месото и яйцата се получават обриви по тялото; обаче към средата на втората година може да се дава, по 1/4 до 1/2 яйце, а към края и месо, но внимателно.

Недохранване – Дали храната понася на детето, дали се храни достатъчно, ще ни покаже неговото тегло, неговия общ вид и състояние, неговите изпражнения. Едно нахранено дете е бодро, весело, кожичката му е опъната, розова, подкожна тлъстина има, добре е развито, проспива спокойно паузите между храненията.

Едно недохранено дете е неспокойно, търси с очи майка си, плаче, не проспива паузите от 3 часа, пъха си ръката в устата, търси и захапва пеленките, гърчи се, свива се, има един лъжлив запек, ходи по голяма нужда през дълги промеждутъци и са малки количества, които стават кафяви или тъмнозелени или пък понякога може да има чести изпражнения, зелени с лига и малко материи. Такива деца често пъти се хранят бързо и повръщат и майката мисли, че е пресукало или е прехранено. Детето отслабва, коремчето хлътва, подкожната тлъстина намалява, кожата не е опъната, розова, а става хлабава, прави гънки; на тегло детето спада и майката най-често мисли, че е болно.

Децата трябва поне веднъж в седмицата да се мерят на тегло. В случай, че едно дете на тегло не наддава или спада и налице са горните признаци, трябва навреме да се вземат мерки за дохранване на детето, иначе настъпват тежки смущения в малкия организъм, които трудно се поправят и често от недохранване детето тежко заболява и загива.

У нас са чести случаите от недохранване, особено по селата. Храненето е най-важният фактор при отглеждане на детето и трябва с умение да се провежда и изпълнява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *