Posted on Leave a comment

Как да научим детето да побеждава

Как да научим детето да побеждава

„В живота е важно да постигаш това, което искаш, да си вземеш своето“, учат родителите рожбите си, но те сякаш много-много не ги чуват. Как да помогнем на детето да усвои умението, и още по-важно – желанието, да преодолява трудностите.

Ако ще възпитавате у детето си упоритост и устременост, не го правете чрез сбъдване на собствените си нереализирани мечти. Не забравяйте, че сте различни поколения. Помогнете на детето да открие какво го влече, като заедно пробвате различни занимания – ходете на плуване, на кънки, на риба, на изложби, на концерти, все нещо ще му хареса. А тогава, когато се увлече, волята за победа ще дойде естествено и ще е постоянна.

Помогнете на детето да открие какво го влече

Обратният ефект на забраните

Желязно правило е, че колкото повече забранявате на детето си, толкова повече убивате желанието му да проявява собствена инициатива. Ако от най-ранно детство малчуганът слуша само „не пипай“, „не ходи там, „не прави това то ще свикне с мисълта, че някой друг решава всичко вместо него.

Детето не вижда шанс да удовлетвори собствените си потребности, не вярва във възможността да получи това, което му е нужно. Постепенно замира естествената любознателност, изчезва изследователският хъс. Ограничен от забрани малкият човек става вял и равнодушен. Разбира се, това не означава, че трябва да се позволява абсолютно всичко на едно хлапе. Необходимо е обаче да му се обясни ясно какви са правилата, които не биват да бъдат нарушавани, и да разбере защо.

Обратният ефект на забраните

Причината за забраната е много важно условие за правилното възпитание. Например, кажете му защо не са позволени игрите с (кибрит, какви ще са последствия от пипането на горещата ютия и други подобни). Така малчуганът ще се убеди че всъщност това няма нищо общ с наказание, а всъщност това е за безопасност. Обяснете защо не бива да се държи зле с възрастните, да се подиграва на по-слабите, за да спазва правилата осъзнато, не поради страх или примирение.

Хвалете детето за всяка добра постъпка, за всяко постижение

Много родители забравят за това, не отчитат плюсовете, но за сметка на това не пропускат и най-малката грешка, укоряват го и го наставляват при всяко нарушение. Без да искат, подтикват детето към лоши постъпки, защото само тогава му обръщат внимание – а всяко хлапе има нужда от вниманието на мама и татко.

По закона на логиката малчуганът още не умее да предвиди последствията от постъпките си, разсъждавайки логично. Дайте му възможност да види резултатите от действията си, преди още да ги е извършил. Говорете спокойно, бъдете последователни. Например, сключете „сделка“ – може да гледа телевизия, след като си подреди стаята. Не отстъпвайте от условията, само защото детето се е опитало да кръшне от задълженията си с мила усмивка.

Ако видите, че гледа телевизия, а наоколо е хаос, просто изключете телевизора без кавги и „предоговаряния“. Така то ще знае, че има избор, и ще започне да преценява дали  резултатът си струва усилията (в случая гледането на телевизия заслужава ли подреждането на стаята, или просто да се откаже от тв забавлението).

Отначало – заедно

Какво е да се почувстваш победител? – Прекрасно усещане, но за постигането му се изисква увлечение, самодисциплина, организираност, последователност и смелост да не се отказваш заради трудностите, които срещаш по пътя си към победата.

Дали всички родители притежават тези качества? – Ако не сте уверени в себе си, най-добре започнете да усвоявате изкуството да побеждаваш заедно с вашия малчуган. Важно е да се отнасяте сериозно към всичко, с което се занимавате. Така ще заразите и детето си със своето увлечение, ще го преведете по пътя към новите умения, ще „преживеете“ заедно загубите.

Основният урок е, че в живота трябва да можеш да станеш, след като паднеш, и да продължиш, че след провалите идват победи, но това не гарантира, че няма да загубиш отново. Разбира се, при малките деца до 3-5 години, не бива да сте прекалено усърдни в борбата за победата. Вместо това, трябва да помагате на малчугана, без той да се усети, да почувства вълнението от постижението, да извика възторжено „Ура, спечелих, вече мога да… !“

В същото време трябва да сте убедени, че детето е дало всичко от себе си за постигането на целта. Първо си отговорете на този въпрос, преди да вземете инициативата за различни занимания, школи, курсове.

Често родителите се опитват да сбъднат свои мечти, като ти прехвърлят на децата си, без дори да го осъзнават…

Записвате петгодишната си дъщеричка на пиано, защото смятате, че това й трябва, а после й се карате, че не иска свири всеки ден. Нежеланието да постигне своето желание, поставя под съмнение определението „своето“, обясняват психолозите.

Всички знаем колко е силно детското желание да се наложи, когато иска нещо, така че щом отказва, едва ли има интерес към него. Правете разлика – желанието за победа е естествено за детето, приятно му е да умее по-добре нещо от другите. Съвсем различно е обаче, когато хлапето се стреми да побеждава винаги всички, за да докаже своето превъзходство. Такава нагласа се формира у деца с прекалено взискателни родители или пък точно обратното, с мама и татко, които не им обръщат никакво внимание и те се стремят към победата, за да ги забележат и да заслужат родителската обич.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *